A hétvégén férjem nagyszüleinél voltunk látogatóban, ahol egy nagy zacskó megtisztított diót kaptunk útravalóként. Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hogy a fárasztó és időigényes diótörés helyett rögtön az élvezetesebb részével kezdhetem, az evéssel.
Mondhatom, hogy annak ellenére, hogy a vendégségben minden finomsággal elhalmoztak bennünket, mikor hazaértünk a friss szerzeményből azonnal készítettem egy kisebb adag mézes diót.
Több eljárást is ismerek, melyek szerint a diót elegendő mézbe áztatni egy időre, hogy átjárja az íze, de ez egyrészt nem elég gyors, másrészt nincs meg a melegség, a fantasztikus illat és a az a mézes kéreg, ami a sütés közben keletkezik a diószemeken. Szóval ebben az esetben én a hőkezelés mellett állok, azonban az egyszerűbb megoldást választom és sütőben készítem a mézes diót.
Recept
Hozzávalók:
dió
méz
Pontos hozzávalókat nem írok, mert ebből mindenki annyit készít, amennyit szeretne.
Mielőtt hozzákezdek a művelethez egy nagy sütőlemezt sütőpapírral beborítok. Ezt követően kiválogatom a diót, igyekszem szép felezett szemeket gyűjteni. Egy tálkába mézet teszek, ebben megforgatom a diót. Minden egyes darabot külön-külön, hogy tökéletesen bevonja a méz. Majd alaposan lecsepegtetem és a sütőlemezre helyezem a diószemeket. 200 fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt elkészül az ínycsiklandozó mézes dió.
Az íze is fantasztikus, ráadásul sütés közben mennyei illata bejárja a lakást. Ha nem próbáltad még, akkor ne hagyd ki, kóstold meg!