Mézes dió
2015. november 12. írta: Hónapkóstoló

Mézes dió

A hétvégén férjem nagyszüleinél voltunk látogatóban, ahol egy nagy zacskó megtisztított diót kaptunk útravalóként. Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hogy a fárasztó és időigényes diótörés helyett rögtön az élvezetesebb részével kezdhetem, az evéssel.

Mondhatom, hogy annak ellenére, hogy a vendégségben minden finomsággal elhalmoztak bennünket, mikor hazaértünk a friss szerzeményből azonnal készítettem egy kisebb adag mézes diót.

Több eljárást is ismerek, melyek szerint a diót elegendő mézbe áztatni egy időre, hogy átjárja az íze, de ez egyrészt nem elég gyors, másrészt nincs meg a melegség, a fantasztikus illat és a az a mézes kéreg, ami a sütés közben keletkezik a diószemeken. Szóval ebben az esetben én a hőkezelés mellett állok, azonban az egyszerűbb megoldást választom és sütőben készítem a mézes diót.

Recept

Hozzávalók:

dió

méz

Pontos hozzávalókat nem írok, mert ebből mindenki annyit készít, amennyit szeretne.

Mielőtt hozzákezdek a művelethez egy nagy sütőlemezt sütőpapírral beborítok. Ezt követően kiválogatom a diót, igyekszem szép felezett szemeket gyűjteni. Egy tálkába mézet teszek, ebben megforgatom a diót. Minden egyes darabot külön-külön, hogy tökéletesen bevonja a méz. Majd alaposan lecsepegtetem és a sütőlemezre helyezem a diószemeket. 200 fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt elkészül az ínycsiklandozó mézes dió.

Az íze is fantasztikus, ráadásul sütés közben mennyei illata bejárja a lakást. Ha nem próbáltad még, akkor ne hagyd ki, kóstold meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://honapkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr628073632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása