A közelmúltban a férjem egy nap egy rekesz birskörtével állított haza. Meglepett vele, ugyanis ezzel a gyümölccsel még nem ismerkedtem testközelből. Szellősen rekeszekbe rendeztem a körtéket, majd egy időre hűvös helyre raktam őket. Most azonban eljött az idő, hogy kipróbáljam magam, mint "sajtkészítő". Több szakácskönyvből szemezgetve összeállítottam a saját birskörte sajt receptemet.
Recept
Hozzávalók:
1 kg birskörte püréhez
70 dkg nádcukor (esetleg gyümölcscukor, azaz fruktóz)
A körtéket félbevágom, magházukat eltávolítom, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezem őket és puhára sütőm. Ezután eltávolítom a gyümölcsök héját, a húsukat pedig egy lábasban botmixerrel pürésítem. Ezt kell lemérni, majd hozzáadni a megfelelő mennyiségű cukrot.
A megédesített körtét folytonos keverés mellett sűrűre főzöm (1 kg birsnél kb. 20-30 perc). Ezután vízzel átöblített formába öntöm a masszát, figyelve arra, hogy 1-1,5 ujjnyinál ne legyen magasabb. Használhatók erre a célra kis formák, tálkák is, én azonban egy magasabb falú tálcára simítom.
Másnapra megszikkad, ekkor ki lehet borítani a formákból. Én kiszúrókkal különböző mintákat, figurákat készítek belőle, hogy a kislányom szívesebben megkóstolja. Az elkészült birskörte sajt fogyasztásig szellős, száraz helyen tartandó!
TIPP: egy maréknyi pirított dióval még ízletesebbé tehető a birskörte sajt.