A kislányom már egészen kicsi kora óta emésztési gondokkal küzd, így fontos, hogy minél több rostban gazdag élelmiszert fogyasszon. Mivel nagyon szereti a kenyérféléket/péksüteményeket, meg kell válogassam, hogy milyen legyen, amit megeszik. Több, a boltokban kapható kenyeret is kipróbáltunk, de ezek vagy nem 100%-ban teljes kiőrlésű gabonából készülnek, vagy pedig nem ízlettek Dorennek. A szélsőséges árakról már nem is beszélek.
Ez a házi kenyér kizárólag teljes kiőrlésű búzalisztből készül.
Recept
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 dl tej
5 dkg élesztő
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só
3 evőkanál napraforgó olaj
2 dl víz
A tejet bögrébe töltöm és mikrohullámú sütőben pár másodperc alatt langyosra melegítem. Belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, ezután meleg helyre teszem (téli időszakban tökéletes a közepes hőfokra állított konvektor teteje) és várom, hogy felhabosodjon, "kifusson" a bögréből.
Ezalatt egy nagy kelesztőtálba szitálom a lisztet, a közepébe mélyedést készítek és beleöntöm az élesztős tejet. Köré szórom a sót és melléöntöm az olajat, majd összeállítom a tésztát. Fokozatosan adagolom bele a vizet, ami szintén langyos kell, hogy legyen! 10-15 perc dagasztás után kialakítom a kenyér formáját, majd kiolajozom a tál alját, egy kicsit a tészta tetejére is kenek, majd 1-1,5 órát kelesztem. A folyamat végén egy levegős lágy tésztát kell kapni.
A sütőt alul-felül sütés módba állítom és 220 fokra előmelegítem. A tésztát kiolajozott sütőlapra teszem, a tetejét bevágom és 10 perc alatt a külsejét kérgesre sütöm. Ekkor a hőfokot visszaveszem 180-ra és 25-30 perc alatt készre sütöm a kenyeret. Onnan tudni, hogy már jó, hogy pirulni kezd a teteje, esetleg itt-ott megreped.
Kiveszem a sütőből, egy kis vízzel átkenem a tetejét és konyharuhával leborítva kihűtöm. Ezután máris fogyasztható. Kiváló alapja bármilyen szendvicskrémnek, ami uzsonnára adható a gyerkőcnek.
Nagyon finom és egészséges, ráadásul sokáig friss marad. Kóstoljátok meg!