Farsangi savanyú becsinált leves
2016. január 14. írta: Hónapkóstoló

Farsangi savanyú becsinált leves

Ahogy ígértem, az elkövetkezendő időszakban több hagyományos farsangi recepttel is megismerkedünk. A múlt héten fánkot készítettem a családnak, amit természetesen nagy örömmel fogadtak. Most pedig egy nagyon gazdag farsangi levest kóstoltunk.

Recept

Hozzávalók:

50 dkg sertéshús

1 fej vöröshagyma

2-3 szál sárgarépa

2-3 szál fehérrépa

1/2 zeller gumó

1/2 karalábé

1 csokor petrezselyemzöld

2 tojás sárgája

2 ek tejföl

1/2 dl olaj

bors

ecet

A húst megtisztítom és kis kockákra vágom, majd sózom, borsozom és az olajon fehéredésig pirítom. Ezután kiemelem egy tányérra.

A visszamaradt zsiradékon megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a többi felkockázott zöldséget is. Az egészet átpárolom, az sem baj, ha egy kicsit odakap (na, de azért ne égjen az egész feketére).

Ezután visszateszem a húst a fazékba, az egészet felöntöm kb 2 liter vízzel, hozzáadom a felaprított petrezselyemzöldet és addig főzöm, míg minden hozzávaló megpuhul. Közben, ha kell ízesítem még sóval és borssal.

Mikor a leves elkészült, lehúzom a tűzről és behabarom a 2 tojássárga és a 2 evőkanál tejföl keverékével. Végül ízlés szerint ecettel enyhén savanykásra ízesítem, de aki nem szereti az ecetes leveseket, az ki is hagyhatja ezt az utolsó lépést, mert némi savanykás ízt a tejföl is ad neki.

Forrón tálalom.

20160112_170902.jpg

TIPP: ugyanez a leves másként is elkészíthető, mely recept szerint a habarás tejföl és liszt/étkezési keményítő keverékéből áll, és amikor ezt hozzáadom a leveshez, a fakanállal örvényt keverek és ebbe annyi tojást ütök, ahány főre készítem az ételt. De ezután már tilos megkeverni, hogy a tojások szépen egyben maradjanak!

Kóstoljátok meg mindkét változatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://honapkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr258271904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása