Ahogy ígértem, az elkövetkezendő időszakban több hagyományos farsangi recepttel is megismerkedünk. A múlt héten fánkot készítettem a családnak, amit természetesen nagy örömmel fogadtak. Most pedig egy nagyon gazdag farsangi levest kóstoltunk.
Recept
Hozzávalók:
50 dkg sertéshús
1 fej vöröshagyma
2-3 szál sárgarépa
2-3 szál fehérrépa
1/2 zeller gumó
1/2 karalábé
1 csokor petrezselyemzöld
2 tojás sárgája
2 ek tejföl
1/2 dl olaj
só
bors
ecet
A húst megtisztítom és kis kockákra vágom, majd sózom, borsozom és az olajon fehéredésig pirítom. Ezután kiemelem egy tányérra.
A visszamaradt zsiradékon megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a többi felkockázott zöldséget is. Az egészet átpárolom, az sem baj, ha egy kicsit odakap (na, de azért ne égjen az egész feketére).
Ezután visszateszem a húst a fazékba, az egészet felöntöm kb 2 liter vízzel, hozzáadom a felaprított petrezselyemzöldet és addig főzöm, míg minden hozzávaló megpuhul. Közben, ha kell ízesítem még sóval és borssal.
Mikor a leves elkészült, lehúzom a tűzről és behabarom a 2 tojássárga és a 2 evőkanál tejföl keverékével. Végül ízlés szerint ecettel enyhén savanykásra ízesítem, de aki nem szereti az ecetes leveseket, az ki is hagyhatja ezt az utolsó lépést, mert némi savanykás ízt a tejföl is ad neki.
Forrón tálalom.
TIPP: ugyanez a leves másként is elkészíthető, mely recept szerint a habarás tejföl és liszt/étkezési keményítő keverékéből áll, és amikor ezt hozzáadom a leveshez, a fakanállal örvényt keverek és ebbe annyi tojást ütök, ahány főre készítem az ételt. De ezután már tilos megkeverni, hogy a tojások szépen egyben maradjanak!
Kóstoljátok meg mindkét változatot!