Alig, hogy a Karácsony és a Szilveszter mámorából visszatérünk a hétköznapokba, mi ismét ünnepelünk, hiszen a férjem január elején született. Így a hétvégén szülinapi parti volt nálunk sok finom falattal, ebből most egyet emelek ki, az isteni narancsos karajt. Az ünnepek alatt ettünk narancs levest anyósomnál, narancsos kacsát készítettünk édesanyámmal, de a sertéshúsnak ugyanolyan jól áll ez a déli gyümölcs.
A máz az azonos, mint a narancsos kacsánál, az ízhatás is "hasonló", viszont sokkal egyszerűbb elkészíteni. Mivel nem igényel nagy konyhai rutint, bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja meg elkészíteni!
Recept
1 szép darab rövidkaraj, úgy 1-1,5 kg
1 ek narancslekvár
1 db narancs
gyömbér
só
bors
víz
vaj
A karajt megmosom, leszárítom, majd sóval és borssal beszórom mindkét oldalát és egy sütőtálra helyezem.
A sütőt bemelegítem 220 fokra és a karajt mindkét oldalán egy kicsit megpirítom.
Eközben elkészítem a mázat. Egy kis edénybe beleteszem az 1 evőkanál jó minőségű narancslekvárt, hozzáadok egy kis vizet, egy fél narancs levét és belereszelek egy kis friss gyömbért (kb 1 cm-es darabot).
Miután a máz sziruposra főtt és a karaj is megpirult, kiveszem a húst és a sütő hőfokát 175 fokra mérsékelem. Ezt követően a mázzal bekenem a karaj egyik oldalát, egy kevés vizet öntök alá, majd visszateszem a sütőbe és fél óráig sütöm.
Mikor lejár az idő, kiveszem a sütőből a húst, megfordítom, és a másik oldalát is bekenem a mázzal, amennyiben szükséges pótolom a vizet és mehet is vissza a sütőbe.
Ezt még kétszer megismétlem, és el is készül a finom narancsos karaj. A sütőből kivéve pihentetni kell a húst, majd tálalás előtt vékony szeletekre vágni és megszórni egy kevés rozmaringgal.
Én most csak a pihentetési fázisban tudtam fényképezni a vendégek miatt. :)
A sütőtálban összegyűlt mázból kiváló szaft lehet, amit a felszeletelt húsra locsolhatunk. Ehhez a mázat visszaöntöm abba az edénybe, amiben készítettem és mivel el kell párologtatni belőle a vizet, forralni kezdem. Majd hozzáfacsarom a másik fél narancs levét, hideg vajdarabokat keverek bele, míg selymes állaga nem lesz, végül ha szükséges sóval és borssal ízesítem.
Így készül a narancsos karaj, amihez vajas krumplipürét ajánlok és persze az ízletes szaftot. Kóstoljátok meg!