Hogy folytassam a farsangi ételek sorát, ezúttal is egy jellegzetes fogást készítettem el, egy kis csavarral. :)
Recept
Hozzávalók
1 db egész csirke (1,5-2 kg)
10 dkg vaj
3 dl száraz fehérbor
20 dkg füstölt húsos szalonna
majoránna
só
bors
1 ek étkezési keményítő
víz
A csirkét megtisztítom, alaposan megmosom, majd leszárítom. A belsejét sóval, borssal és majoránnával dörzsölöm be, a külsejét pedig sózom, borsozom. Cserépedénybe helyezem a csirkét, aláöntöm a bort, majd meglocsolom a felolvasztott vajjal. Ráteszem az edény tetejét és 250 fokra előmelegített sütőbe rakom.
Addig sütöm, míg a hús megpuhul (kb. 1-1,5 óra), de ez idő alatt időnként megfordítom a madarat. Miután a csirke megpuhult, leveszem az edény tetejét, leöntöm róla a megmaradt sütési zsiradékot és teljesen befedem a vékony szeletekre vágott szalonnával. Így sütöm tovább, míg a csirke egy kis színt nem kap, illetve a szalonna ropogós nem lesz (kb. 1/2 óra).
Most jön a csavar, ami az eredeti receptben nem szerepel.
A sütési zsiradékból mártást készítek: a vajas-boros szaftot forralni kezdem, majd egy evőkanál étkezési keményítő és egy kis víz keverékével besűrítem.
A csirkét feldarabolom, majoránnás párolt rizzsel tálalom és persze alaposan meglocsolom a mártással.
Ennek az ételnek hatalmas sikere volt a családban. Kislányom az eddigi legnagyobb dicséretet mondta erre a fogásra, ugyanis - nem túlzok - minden egyes falat után elmondta, hogy "nagyon finom". Ez hatalmas elismerés egy egyébként nehezen etethető gyermek szájából, és legalább akkora boldogság számomra, hogy láthattam őt jóízűen enni. :)
Kóstoljátok meg, kicsinek és nagynak egyaránt ajánlom!