Farsangi részeges csirke - Nagyon finom!
2016. január 20. írta: Hónapkóstoló

Farsangi részeges csirke - Nagyon finom!

Hogy folytassam a farsangi ételek sorát, ezúttal is egy jellegzetes fogást készítettem el, egy kis csavarral. :)

20160119_171237.jpg

Recept

Hozzávalók

1 db egész csirke (1,5-2 kg)

10 dkg vaj

3 dl száraz fehérbor

20 dkg füstölt húsos szalonna

majoránna

bors

1 ek étkezési keményítő

víz

A csirkét megtisztítom, alaposan megmosom, majd leszárítom. A belsejét sóval, borssal és majoránnával dörzsölöm be, a külsejét pedig sózom, borsozom. Cserépedénybe helyezem a csirkét, aláöntöm a bort, majd meglocsolom a felolvasztott vajjal. Ráteszem az edény tetejét és 250 fokra előmelegített sütőbe rakom.

Addig sütöm, míg a hús megpuhul (kb. 1-1,5 óra), de ez idő alatt időnként megfordítom a madarat. Miután a csirke megpuhult, leveszem az edény tetejét, leöntöm róla a megmaradt sütési zsiradékot és teljesen befedem a vékony szeletekre vágott szalonnával. Így sütöm tovább, míg a csirke egy kis színt nem kap, illetve a szalonna ropogós nem lesz (kb. 1/2 óra).

Most jön a csavar, ami az eredeti receptben nem szerepel.

A sütési zsiradékból mártást készítek: a vajas-boros szaftot forralni kezdem, majd egy evőkanál étkezési keményítő és egy kis víz keverékével besűrítem.

A csirkét feldarabolom, majoránnás párolt rizzsel tálalom és persze alaposan meglocsolom a mártással.

Ennek az ételnek hatalmas sikere volt a családban. Kislányom az eddigi legnagyobb dicséretet mondta erre a fogásra, ugyanis - nem túlzok - minden egyes falat után elmondta, hogy "nagyon finom". Ez hatalmas elismerés egy egyébként nehezen etethető gyermek szájából, és legalább akkora boldogság számomra, hogy láthattam őt jóízűen enni. :)

Kóstoljátok meg, kicsinek és nagynak egyaránt ajánlom!

A bejegyzés trackback címe:

https://honapkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr738297896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása