Ezt a receptet idén októberben készítettem el a kislányom bölcsődéjében tartandó őszi napra (nem csak a kislányom csoportjának). Mivel többek között a tökfaragás is egy programpont volt a rendezvényen, szerettem volna valami sütőtökös finomsággal meglepni a gyerekeket és szüleiket. Sokan kóstolták és nagy lelkesedéssel fogadták ezt az ízletes édességet.
Recept
Hozzávalók:
30 dkg margarin
30 dkg fruktóz
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
40 dkg sütőtök (sült sütőtök püré)
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
2 teáskanál fahéj
10 dkg étcsokoládé
A sütőtököt 200 fokos sütőben 1,5 óra alatt puhára sütöm (én félbevágom, kimagozom és így teszem be sülni), majd kihűlés után villával pürésítem. Kikeverem a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadom a tojást és a sütőtököt. Másik edényben összekeverem a száraz hozzávalókat: a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahájat és az apróra vágott csokoládét. Óvatosan, apránként adagolom a tökös keverékhez és alaposan összedolgozom. Sütőpapírral bélelt sütőlapra diónyi halmokat adagolok a tésztából (az egyenletes forma eléréséhez nyomózsákot használok). Forró sütőben 150 fokon sütöm 25 percig. Nagyon puha és omlós keksz lesz a tésztából, ami kihűlés után jól záródó dobozban hetekig eláll.