Azonnal puha mézeskalács rozslisztből
2015. december 14. írta: Hónapkóstoló

Azonnal puha mézeskalács rozslisztből

A karácsonyi készülődés időszakából nem maradhat ki a mézeskalács készítés. Az idei évben először kislányommal együtt készítettük ezt a finomságot. Én egy nappal korábban kezdtem azzal, hogy összeállítottam a tésztát, de a formázás már a közös munka eredménye volt.

Sikerült összerakni egy olyan receptet, ami ízletes, fűszeres és nem utolsó sorban azonnal puha, ami egy torkos kisgyerek mellett nem utolsó szempont. :)

Recept

Hozzávalók:

20 dkg méz

15 dkg barna nádcukor

5 dkg margarin

4 db tojás

10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

15 dkg világos rozsliszt

15 dkg fehér liszt + 3-4 evőkanál

1 púpozott teáskanál szódabikarbóna

csipet só

1 teáskanál fahéj

1 kávéskanál szegfűszeg

1/2 teáskanál szerecsendió

1/2 vanília rúd kikapart belseje vagy 1/2 teáskanál vanília kivonat

1 db narancs héja

Díszítéshez:

1 db tojás fehérje

15-20 dkg porcukor

A mézet, a cukrot és a margarint egy edényben felolvasztom, majd mikor kihűlt a keverék, hozzáadom a fűszereket, amiket előzőleg egy mozsárban összezúztam, valamint a vanília kivonatot és a narancs lereszelt héját. Ezt követően egy keverőtálban a masszához adagolom a liszteket és a szódabikarbónát. Alaposan összedolgozom, majd fóliába burkolva egy éjszakára hűtőbe teszem az igen ragacsos tésztát.

Sütés előtt alaposan kilisztezett deszkára teszem a tésztát és beledolgozok még kb. 3-4 evőkanál lisztet (látni lehet, hogy mennyit vesz fel). Amikor elérem a megfelelő állagot, jöhet a formázás. 180 fokra előmelegítem a sütőt, kinyújtom a tésztát - úgy 3 mm vastagságúra -, és átengedem az irányítást a kislányomnak. Lisztbe mártunk néhány karácsonyi mintájú kiszúrót, amiket felváltva használva fogyasztjuk el a tésztát. Doren nagyon büszke, hogy egyedül alakíthatja ki a mézeskalácsok formáját. Én csak segédkezek neki: sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem a mézeskalácsokat és megsütöm azokat. A vékony tésztának nem kell sok idő a sütőben, 5-7 perc elegendő. Nem szabad tovább sütni őket, mert ha megbarnulnak, akkor már ki is száradtak!

Az elkészült mézeskalácsokat írókával díszítjük, ami 1 tojásfehérje és 15-20 dkg porcukor keveréke. A cukrot kétszer is átszitálom, hogy ne maradjon benne semmilyen kemény darabka. Ezután a tojásfehérje és a cukor együttesét habkeverővel összedolgozom, addig míg sima, kenhető krémet kapok. Ezt habzsákba töltöm és a kihűlt mézeskalácsokat díszítem vele.

20151211_064113.jpg

Doren az első falat után csak annyit mondott: "Mmm, de finom". Ma vittünk a bölcsibe is egy kis kóstolót, hogy a csoporttársaknak is megmutathassa a saját készítésű mézeskalácsait. A többi gyereknek is nagyon ízlett és az utolsó darabig elfogyott. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebből az adagból 100 darab mézeskalács készíthető, nálunk biztosan nem fog kitartani karácsonyig. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://honapkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr678172722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása