A közelmúltban a kislányom - mint minden gyerek előbb-utóbb - ráébredt, hogy amit a TV-ben lát, azt meg is kaphatja. Általában csak meséket néz, de mint tudjuk, azok sem teljesen reklámmentesek.
Kisgyerekes családokban szinte biztosan előforduló mese a Madagaszkár pingvinjei. Ebben van az a rész, amikor a pingvineket összehozza a sors az Északi szél nevezetű szupertitkos szervezettel. Miközben a vezető bemutatná csapatát és tevékenységüket a Kapitány "hadi tápot" (sajtos pufi) kér, és nagy élvezettel ropogtatja el azt, amivel teljesen a farkas idegeire megy. Nos, ez a jelenet annyira megtetszett Dorennek, hogy ahányszor üzletbe mentünk könyörögni kezdett, vegyek neki is sajtos pufit. Nagy vívódások után megvettem közös életünk első chips-ét a közel 2 és fél éves gyerekemnek. Ő nagy örömmel tömte magába a zacskó tartalmát.
Nekem azonban annyira rosszul esett, hogy ilyen korán megismerkedett ezzel a fajta nasival, hogy azonnal utánanéztem az egészséges alternatíváknak. Első körben édesburgonyával (batáta), sárgarépával és céklával próbálkoztam.
Recept
Hozzávalók:
2 db édesburgonya
3 db nagyobb sárgarépa
2 db közepes cékla
zöldségfajtánként 2 evőkanál olívaolaj és 1 evőkanál étolaj keveréke
2-3 gerezd fokhagyma
rozmaring
só
bors
bazsalikom
A sütőt 175 fokra előmelegítem. A zöldségeket meghámozom, megmosom és alaposan megszárítom. Ezután uborkagyalu segítségével (mert késsel szinte lehetetlen ennyire vékony és egyforma szeleteket vágni) nagyon vékonyan felszeletelem őket.
A répa- és céklakorongokat olajspray segítségével bespriccelem a kétféle olaj keverékével, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatom őket. Amikor elfogy a hely, már mehet is az első adag a sütőbe. 15-20 perc alatt kész, de figyelni kell nehogy megégjen, mert az öregebb zöldségekben kevesebb a víz, így hamarabb elkészülnek. Félidőben megfordítom őket, hogy mindkét oldaluk ropogósra süljön, de addig is folytatom az édesburgonya előkészítését.
A fokhagymát összezúzom és hozzáadom a kétféle olaj keverékéhez, majd egy kicsit állni hagyom. Ez idő alatt friss rozmaringot aprítok és jöhet a fűszerezés. Az édesburgonya szeletek mindkét oldalát megkenem a fokhagymás olajjal és meghintem rozmaringgal. Ezután egy újabb sütőpapírral borított sütőlemezt veszek elő (nekem van kettő így nem kell megvárnom míg az első adag chipset kiveszem elkészül) és felpakolom rá a batáta korongokat. Mikor a sárgarépa és a cékla chips ropogósra sült, mehet a helyére az előkészített édesburgonya, ennek is 15-20 perc kell úgy, hogy félidőben megforgatom a szeleteket.
Miután a batáta bekerült a sütőbe leszedem a már elkészült chipseket a sütőlapról és még melegen fűszerezem őket. A sárgarépát megsózom és enyhén borsozom, míg a céklára sót és szárított, morzsolt bazsalikomot szórok. Nem takarom le őket a teljes kihűlésig, mert akkor megpuhulnak. Mikor elkészült az édesburgonya chips is, kiveszem a sütőből és sózom (ezt már befűszereztem sütés előtt, így másra nincs is szükség).
Mindhárom zöldség chips önmagában is ízletes, de csavartam még egyet a dolgon.
A fokhagymás-rozmaringos édesburgonya chips-hez fokhagymás tejfölt készítettem, ami remek mártogatósnak bizonyult, a sárgarépa chips-hez pedig mézes joghurtot (én a sűrű és krémes görög joghurtot ajánlom erre a célra) kínáltam. Bár az az igazság, hogy azon a délutánon, amikor elkészítettem ezeket a finomságokat, annyira magával ragadtak bennünket az új ízek, hogy végül minden zöldséget minden mártogatóssal megkóstoltunk.
Ezek a házi készítésű zöldség chips-ek uzsonnának kiválóan megteszik. Nálunk nagyon beváltak, kiváltképp a rozmaringos-édesburgonya. Legnagyobb örömömre a kislányom már nem emlegeti a sajtos pufit, bízom benne, hogy a közös nassolás maradandóbb élményt nyújtott neki, mint a rajzfilm! :)