Vannak olyan napok, amikor az embernek nincs kedve, ereje és kellő elszántsága, a konyhában órákon át tenni-venni. Ma nálam is így van ez. Bár nem annyira a kedvnek vagyok híján, inkább az erőnek. Három napot töltöttem ágyban idegbecsípődéssel, ma azonban már nem bírtam tovább, felkeltem. És hát mi más mozgatná meg jobban az elgyengült testet, mint egy kis főzőcskézés?
A három nap alatt volt időm kigondolni, hogy mi lesz a következő étel, amit viszonylag könnyen és gyorsan el tudok készíteni a családnak. A hozzávalók beszerzését a férjemre bíztam, és mivel ez a pár nap "koplalás" őt is megviselte, boldogan teljesítette a kérésem.
Recept
Hozzávalók:
1 kg sertésszűz
25 dkg vaj
1 tojássárga
1 evőkanál tökmagolaj
2 evőkanál aprított petrezselyem
1 teáskanál kakukkfű
0,5 teáskanál rozmaring
20 dkg zsemlemorzsa
15 dkg tökmag
0,5 gerezd fokhagyma
só
bors
olaj
A körethez:
60 dkg burgonya
40 dkg sütőtök (kimagozott)
5 dkg vaj
2 dl tej
só
A vajat krémesre keverem, hozzáadom a tökmagolajat és a tojássárgát, majd belekeverem a fűszereket, a zsemlemorzsát és a tökmagot. Simára keverem, majd sóval, borssal és szétnyomott fokhagymával ízesítem. A masszából vastag roládot formálok, fóliába csomagolom és hűtőszekrénybe teszem, kb. 2 órára.
Ezalatt hozzálátok a köret elkészítéséhez. A burgonyát és a sütőtököt meghámozom, megmosom és felkockázom. Enyhén sós vízben megfőzöm őket (külön-külön, mert nem biztos, hogy egy időben puhulnak meg).
A sütőt grill állásban 180 fokra előmelegítem.
A húst 16 egyforma vastag szeletre vágom, sózom és borsozom. A sertésérméket kevés olajon mindkét oldalról megpirítom, közben többször meglocsolom a keletkező szafttal. Amikor kész, a húst kiemelem a serpenyőből.
A tökmagos masszát kiveszem a hűtőből, 16 részre vágom, beborítom vele a hússzeleteket, és az előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.
Mikor a zöldségek elkészültek befejezem a köretet is. Leszűröm és egy edényben püré állagúra turmixolom krumplit és a sütőtököt egy botmixerrel. Közben hozzáadom a tejet és a vajat, majd sóval ízesítem.
A hússzeleteket kiveszem a sütőből és a sütőtökös krumplipürével tálalom.
Ez egy igazán gyors és egészséges őszi ebéd. Kóstoljátok meg Ti is otthon!