A tészta nálam az örök kedvenc: gyors, laktató és végtelen sok variációja van. Íme egy ízletes brokkolis változat.
Recept
Hozzávalók:
50 dkg fushili tészta
50 dkg brokkoli
5 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg liszt
10 dkg trappista sajt
só
fehérbors
szerecsendió
chilipehely
Első lépésként felteszem a tésztavizet forrni.
A brokkolit megtisztítom, rózsákra szedem és alaposan átmosom. A tejet felmelegítem. A vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet és pár perc alatt világosra pirítom. Hozzáöntöm a meleg tejet és habverővel krémes habbá keverem. A mártást sózom, borsozom és szerecsendióval fűszerezem, majd kb. 5 percig főzöm. Végül a lereszelt sajtot is beleteszem (egy kevés ki is maradhat, hogy a végén szórjuk rá a tésztára, de én most mindet a mártáshoz adom) és leveszem a tűzről.
Amikor a tésztavíz felforr sót adok hozzá és beleteszem a tésztát. A tésztafőző edény tetejére pároló betétet helyezek, amiben a brokkolirózsákat alaposan átpárolom, míg a tészta megfő.
A tésztát a sajtmártáshoz keverem és brokkolival tálalom. A felnőtteknek chilipehellyel díszítem a tányért, ami egyrészt jól mutat rajta, másrészt egy kicsit megdobja az ízeket.
Gyors ebédnek vagy vacsorának tökéletes, hiszen fél óra alatt megvan, így marad idő egy kis játékra a gyerekekkel. ;)