Farsangi boros pecsenye
2016. február 01. írta: Hónapkóstoló

Farsangi boros pecsenye

Ahogy az előző bejegyzésben is írtam, a múlt hét sok munkával telt, így hosszú időt nem tölthettem a konyhában sem, ezért a kis családomnak gyorsan elkészíthető ételekkel csillapítottam étvágyát. De aztán eljött a hétvége, amikor ígéretemhez híven megsütöttem egy újabb farsangi finomságot, a boros pecsenyét. Bejegyzéseim sorában ez lesz az utolsó, amiben itthon készítek valamilyen hagyományos farsangi ételt, ugyanis a következőben már a Mohácsi Busójárásról szeretnék írni, hogy ott mit kóstoltam. :)

Na, de most nézzük, hogy milyen is az én farsangi boros pecsenyém.

Recept

Hozzávalók:

1 kg sertés comb (fejenként kb. 20 dkg-os szeletek, amit a hentesnél kérhetünk így is)

15 dkg gomba

2 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

5 dkg zeller

1 csomag mozzarella

2 db zsemle

1 tojás és kb. egynek a fehérje (ez a hűtőben volt, korábbról maradt meg)

4-5 dl fehérbor

2-3 evőkanál kacsazsír

1 csokor petrezselyem

fehérbors

A húst kb. 20 dkg szeletekre vágom, és alaposan, vékonyra klopfolom. Ezután sózom, borsozom és félreteszem.

A sárgarépát, fehérrépát és a zellert megtisztítom, apró kockákra vágom és párológépben puhára párolom. Ez idő alatt a zsemléket a borba áztatom, a gombát is megtisztítom és szeletekre vágom, majd a kacsazsíron megpirítom, valamint a mozzarellát és a petrezselymet felaprítom.

Mikor minden elkészült, a zsemléket kinyomkodom és egy keverőtálba teszem, hozzáadom a puhára párolt zöldségeket, a pirított gombát és az aprított mozzarellát és petrezselymet. Ráütök egy tojást, valamint hozzáöntöm egynek a fehérjét. Sóval és borssal fűszerezem, majd alaposan összedolgozom a keveréket. Le is lehet darálni, de én inkább apró darabokban hagyom a tölteléket, mert jobban tetszik így. Ezután annyi egyenlő részre osztom a tálban, ahány szelet húsom van.

Most jön a töltés. Előveszem a hússzeleteket és rákanalazom a tölteléket, majd két szélét behajtva felgöngyölöm az egészet, végül hústűvel rögzítem. Egy méretes serpenyőben a maradék zsíron megpirítom a hústekercseket, majd aláöntöm a bort és megpárolom.

Az elkészült húst felszeletelem és formában sült hagymás krumplipürével tálalom.

20160201_110926.jpg

TIPP: Amennyiben a hússzeletekbe mégsem tudjuk belegyömöszölni az összes tölteléket, akkor formázzunk belőle kis pogácsákat, forgassuk meg őket zsemlemorzsában és süssük ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://honapkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr508344752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása